Shiatsu Ryoho

Shiatsu, de oosterse vorm van onze westerse fysiotherapie!

Shiatsu is een manuele  therapie die vermoeidheid verlicht en de natuurlijke zelfhelende vermogen stimuleert door druk op specifieke punten op het lichaam. Daarnaast geeft shiatsu de warmte van een aanraking. Een belangrijk aspect nu de medische zorg zo hi-tech en gespecialiseerd geworden is. Het hectische dagelijkse leven is een enorme bron van stress, waar uiteindelijk lichaam en geest hun tol voor betalen.

Zelfs kinderen hebben drukke werkschema´s en kunnen daardoor aan fysieke en mentale vermoeidheid lijden. Veel mensen zijn bezorgd over de nadelige effecten die het moderne leven op hun gezondheid heeft. Shiatsu is een manier om ons bewust te worden van ons lichaam en om er voor te zorgen. Het is een manier om je gezondheid in eigen handen te nemen. Met shiatsu kun je in contact blijven met je eigen lichaam. Je hoeft jezelf niet klagend door het leven te slepen. Je kunt je gezondheid, uitstraling en fitheid verbeteren. Shiatsu is een prachtige manier om zonder woorden te verzorgen (geven) en verzorgd te worden (ontvangen) en een plezierig ontspannen moment te delen tijdens een drukke dag. Als we een tinteling, stijfheid of pijn voelen, is onze instinctieve reactie wrijven of drukken op de plek waar we last hebben. Zelfs deze simpele handeling stimuleert in zekere mate het natuurlijk functioneren van de diverse lichaamsystemen. Als we deze handelingen systematisch toepassen, activeren we de natuurlijke zelfhelende lichaamskracht en herstellen we de conditie van het probleemgebied. Hoewel het natuurlijke antwoord rekken en strekken van een bepaald gebied zou zijn, geven veel mensen de voorkeur aan het negeren van hun ongemak of het nemen van een pil.

Een shiatsu-behandeling bestaat uit het toepassen van druk met de ballen van de duimen en vingers op specifieke punten op het lichaam. Traditioneel 4aheten deze punten in het Japans tsubo. De tsubo op het lichaam heeft de neiging stress en vermoeidheid op te slaan. Druk op dit punt geeft verlichting.De tsubo´s corresponderen met spieren, botten, bloedvaten, zenuwen, lymfevaten en endocriene klieren. Druktoepassing op deze punten stimuleert niet alleen de huid en verlicht spierstijfheid, maar reguleert eveneens het zenuwstelsel, bevordert de spijsvertering en stimuleert de bloed- en lymfecirculatie en activeert daarmee het natuurlijke herstellende vermogen van het lichaam. Shiatsu is gebaseerd op het gebruik van de handen voor zowel diagnose als behandeling. De sensitieve vingertoppen kunnen verschillen in temperatuur  en stijfheid onderscheiden, wat een indicatie is voor de conditie  van het lichaam. De soort, de diepte en de duur van de druktoepassing moet aangepast worden aan de specifieke behoefte  van elk gebied in het lichaam en aan ieder individu.

Werking van Shiatsu

Shiatsu heeft alles te maken met balans. Als je lichamelijk en of geestelijk niet in balans bent, dan ontstaan er over het algemeen klachten. Dit is vaak terug te vinden in het lichaam, er ontstaan dan lichamelijke en/of mentale klachten, die zich steeds verder kunnen uitbreiden. Lichaam en geest kunnen in die zin, niet los van elkaar bekeken worden. Het is één geheel. Het één versterkt het ander. Als iemand bijv. een lange periode onder druk (stress) staat kunnen er allerlei uiteenlopende klachten ontstaan, de plek waar de klacht ontstaat kan veel zeggen over een emotionele overbelasting. Schouderklachten hebben vaak te maken met te veel verantwoordelijkheid hebben of ervaren. Hierbij spelen natuurlijk omstandigheden en een bepaald karakter een rol. Zoals je in een “negatieve” spiraal kunt zitten, “het één versterkt het ander” kan dit in positieve zin ook. Als je een behandeling krijgt waardoor jij je fitter gaat voelen is het vaak gemakkelijk om zaken op te pakken en eventueel te veranderen, waardoor je weer meer energie krijgt, enzovoorts. Het is dan ook nodig om te kijken waar de oorzaak van de klacht(en) ligt, zowel op lichamelijk als psychisch/ emotioneel niveau. De werking van Shiatsu is te verklaren vanuit het zenuwstelsel, door drukpuntenmassage wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Het lichaam zorgt er als het ware zelf voor dat het weer in balans komt, oftewel geneest. De simpelste shiatsu-behandeling zorgt ervoor dat je rustig wordt als je gestrest bent, dat je gespannen spieren en stijve gewrichten los gemaakt worden en dat je in alle opzichten vitaler wordt. Met shiatsu kun je je energieniveau verhogen, je meer bewust worden van je lichaam, stressgerelateerde zorgen en spanningen laten verdwijnen, zich helemaal ontspannen, pijn verlichten, veel voorkomende kwalen bestrijden, soepeler worden, blessures genezen, gevoelsmatig en psychisch stabieler worden, rugpijn doen verdwijnen, je houding verbeteren, je uithoudingsvermogen verbeteren, je spijsvertering verbeteren, menstruatieklachten verhelpen, hoofdpijn en migraine doen verdwijnen en lichaam, geest en ziel in balans brengen.

 

Een regelmatige shiatsu behandeling heeft een sterk preventieve werking voor allerlei kwalen! Dit is een zeer belangrijk functie om uw lichaam in zo goed mogelijk staat te houden, om de 6-8 weken.